Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.
Papka ze świeżego ziarna najlepiej przyswajalna jest po podgrzaniu jej do temperatury 37 stopni C - podgrzanie do wyższej temperatury niszczy wiele cennych enzymów. Spożywanie podgrzanej papki w trwalszy sposób regeneruje też czakrę śledziony. Osobną kwestię stanowi stosowanie pełnowartościowej diety u osób nie tolerujących pełnego ziarna zbożowego i u dzieci. W celu poprawienia ich witalności opracowano następujące zalecenia: * Dziennie 1 łyżka stołowa ziarna sezamowego, bogatego w witaminę E, wapń i inne związki mineralne. (Na marginesie: 1-2 łyżki stołowe ziarna sezamowego podawane przed snem znakomicie przeciwdziała bezsenności, również u dzieci. Niekoniecznie zalecane są w tym kontekście ziarna słonecznika, gdyż promieniują jedynie marginalnymi ilościami witalizującej energii.) * Sól morska (zawiera wiele jasnoniebieskiego chi) powinna być dodawana do pokarmów, ale jedynie w zalecanych ilościach - nadmiar szkodliwie oddziałuje na cały organizm. Codziennie powinno się też podawać 4-6 łyżek stołowych grochu, fasoli lub innych roślin strączkowych, zamiennie z kiełkami zbożowymi. 252 • Dwa razy w tygodniu zaleca się kiszoną kapustę i/lub sałatkę z białej kapusty i kalafiora surowego bądź też brukselkę. Surowe warzywa kroimy dość drobno i na 4-7 godz. przed posiłkiem zalewamy wodą z cytryną, oliwą z oliwek i solimy. Nakrywamy salaterkę i stawiamy ją w ciemnym miejscu, co znacznie spowolni proces rozkładania się witaminy C i sałatka jeszcze po kilku godzinach promieniować będzie zdrowym, witalnym chi Do kwestii białka: od blisko dwudziestu lat utrzymuję kontakty z owolaktowegetarianami (bez ryb i mięsa) oraz laktowegetarianami (bez mięsa, ryb i jajek) niemal wszystkich grup wiekowych. Czysto wegetariańska dieta jest korzystna przede wszystkim przy skłonności do nadwagi oraz dolegliwościach powiązanych z zaburzeniami czakry podstawowej, gośćcu i zaburzeniach serca i krążenia występujących w wieku średnim. Większość ludzi po takim przestawieniu diety doświadcza znacznej poprawy wydolności fizycznej i umysłowej. Mimo to trzeba wyraźnie zaznaczyć, że przy podejmowaniu takiej decyzji koniecznie trzeba uwzględnić specyfikę własnej przemiany materii. Przemiana materii ludzi od wieków żyjących jako czyści wegetarianie (np. niektóre plemiona hinduskie) umożliwia optymalne wykorzystywanie roślinnego białka bez żadnej szkody dla organizmu. Zgoła inaczej przedstawia się sytuacja młodych, dopiero rozwijających się ludzi, asteników (ludzi szczupłych o delikatnym umięśnieniu i kośćcu) oraz w przypadku zaburzeń czakry splotu słonecznego. W takich wypadkach przy przestawieniu diety na ściśle wegetariańską zaobserwować można zaburzenia wzrostu i koncentracji oraz rozmaite dolegliwości dotyczące kości, paznokci, mięśni, oczu i wątroby. By ich uniknąć należy tygodniowo uzupełniać dietę średnio 100 g ryb morskich, trzema jajkami oraz ok. 75 g mięsa. Regeneracja czakr - kuracja wiosenna Kuracja wiosenna wymierzona jest przede wszystkim w uwolnienie organizmu od wszelkiego rodzaju grzybic- ich zarodniki stanowią bowiem zawsze potencjalne niebezpieczeństwo rozwoju groźnych 253 schorzeń. Tymczasem powszechna dziś medycyna alopatyczna jak również większość metod medycyny naturalnej nie uwzględnia przy zwalczaniu grzybic indywidualnych skłonności. W przypadku podatności na grzybice mamy najczęściej do czynienia z konstytucjonalnym osłabieniem czakry podstawowej, czakry śledziony lub czakry splotu słonecznego. Przedstawiona poniżej kuracja jest znacznie złagodzonym postem leczniczym, przewidującym podawanie 2-3 niewielkich posiłków w ciągu 2-6 tygodni. Kuracja ta korzystnie odbija się na całym systemie energetycznym usuwając m.in. chroniczne zmęczenie i apatię, długofalowe skutki leczenia antybiotykami, grzybice przewodu pokarmowego i inne, alergie, osłabienie pamięci, starzenie się skóry oraz cały szereg innych dolegliwości. Dalsze wskazania to poprawa wydolności czakr serca i śledziony powszechnie dziś osłabionych na skutek globalnego oddziaływania efektu cieplarnianego. W trakcie kuracji posiłki składają się wyłącznie z wymienionych niżej produktów: 1. Herbatki ziołowe (bez miodu, cukru i innych słodzików), rozcieńczone soki z jabłek, marchwi i pigwy oraz niesłodzone, samodzielnie fabrykowane napoje z wody mineralnej i np. soku cytrynowego. Dopuszcza się spożycie trzech surowych, kwaskowatych jabłek dziennie. 2. Od 5 do 30 procent (wszystkie procenty odnoszą się do całodziennej racji pokarmowej) surowych lub gotowanych pędów pokrzywy (w formie soku, surówki lub jarzynki gotowanej). Przy braku pokrzyw zastępujemy je zieloną sałatą. 3. Ok. 30-40 procent zielonej sałaty i 10-20 procent gotowanych warzyw lub jarzyn liściastych. Od wiosny do jesieni jarzyny składujemy w półotwartych torbach z brązowego papieru, na świeżym powietrzu (np. balkon), ale w miejscu chronionym przed deszczem i bezpośrednim oddziaływaniem słońca. Dzięki temu jarzyny i owoce znacznie dłużej promieniują zdrowym, witalnym chi