Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.

Ciasto odstawi pod przykryciem do czasu przygotowania jarzynki. ˇ% NapeBni wod misk, dola ocet. Skorzoner obra, umy i pokroi na kawaBki dBugo[ci 2 cm. WBo|y do wody z octem, aby nie [ciemniaBa. Cebul obra i drobno posieka. ˇ% W garnku rozgrza olej i na wolnym ogniu zeszkli cebul. Doda skorzoner, rosóB i sok z cytryny, doprowadzi do wrzenia i na wolnym ogniu gotowa pod przykryciem okoBo 20 minut, a| skorzonera zmiknie. ˇ% MasBo i mk wymiesza w miseczce widelcem. Doda do skorzonery i zagotowa, caBy czas mieszajc. PoBczy ze [mietan. Warzywa doprawi sol i pieprzem, przykry i postawi w ciepBym miejscu. ˇ% Przygotowa omlet: rozgrza na du|ej patelni olej arachidowy. Wla ciasto gryczane i na [rednim ogniu sma- |y pod przykryciem okoBo 5 minut, a| omlet bdzie oddziela si od brzegu patelni. Odwróci na drug stron i podsma|y. Pokroi na kawaBki i czsto je przekBadajc opiec na rumiano. D Szczypiorek umy, osuszy i pokroi. Jarzynk ze skorzonery i chrupice kawaBki omletu podawa na podgrzanych talerzach, posypan szczypiorkiem z dodatkiem saBaty. Warto[ kaloryczna 1 porcji: 565 kcal 89 WegetariaDskie dania gBówne KLOPSIKI Z TOFU Z JARZYNAMI (zdjcie powy|ej) SkBadniki na 4 porcje______ NA KLOPSIKI Z TOFU 250 g tofu_______________ 1 pczek natki pietruszki 1 maBa cebula____________ 50 g orzechów laskowych 50 g parmezanu w kawaBku 50 g mki pszennej razowej sól pieprz cayenne 1/4 By|eczki mielonego kminu NA JARZYN_____________ 200 g zielonej fasolki 1 pczek dymki 1 [rednia kalarepa 300 g marchwi 2 By|ki oleju sBonecznikowego 2 By|ki wody______________ sól pieprz cayenne ORAZ tBuszcz do gBbokiego sma|enia_____________________ 75 g tartej buBki razowej U Przygotowa klopsiki. Starannie rozgnie[ tofu widelcem