Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.

Potem poBczy z warzywami, [mietan i posiekan natk pietruszki, doprawi, pola kaczk, chwil poddusi. POTRAWKA Z KACZKI W SOSIE 1 kaczka, 1 pczek wBoszczyzny (30 dag), 3 cebule, 40 dag jabBek, 1 By|ka masBa lub margaryny, kilka gozdzików, 1 By|eczka szaBwii, pieprz, cukier, sól. Kaczk umy, pokraja na porcje, zala w rondlu wrzc wod, osoli, doda kilka ziarn pieprzu i nastawi do gotowania. WB»-e szczyzn umy, obra, opBuka, pokraja i razem z obran i opBukan cebul doda do gotujcej si kaczki. Po 1 -1 1/2 godz. doda szaBwi i gozdziki. JabBka umy, obra, po-' kraja w czstki, usuwajc gniazda nasienne, podla w rondlu rosoBem z kaczki, rozgotowa, doda masBo i przyprawi odrobin cukru. Do przygotowanego w ten sposób sosu wBo|y porcje kaczki, zagotowa i wyBo|y na póBmisek. Ozdobi listkami saBaty. PULPETY Z DROBIU 80 dag indyka, 1 jajo, 3 By|ki tartej bulki, 2 By|kiposiekanej naci pietruszki, 1 pczek wBoszczyzny, pieprz, sól. Tuszk umy, zdj skór, miso odkraja od ko[ci i zemle dwukrotnie w maszynce. Mas misn wymiesza z jajem, tart buBk i naci pietruszki. Przyprawi sol i pieprzem do smaku i dokBadnie wyrobi. Warzywa umy, obra, opBuka i ugotowa wywar. Formowa z masy misnej maBe okrgBe Jub owalne pulpety i ugotowa w wywarze z warzyw. POTRAWY PIECZONE I ZAPIEKANE GZ PIECZONA i G[ (mBoda), tBuszcz do gsi, 1/2 kag jabBek (kwa[nych), majeranek, pieprz, sól do smaku. G[ umy, odci szyj i skrzydBa, natrze przyprawami i pozostawi w chBodnym miejscu na godzin. JabBka umy, obra, przekraja na póB, usun gniazda, nasienne, pokraja w czstki, napeBni tuszk gsi, zaszy lub spi po angielsku, pola tBuszczem i piec okoBo 2 godzin skrapiajc wod, potem wytworzonym sosem. Mikk g[ pokraja na porcje usuwajc cz[ciowo ko[ci, obBo|y jabBkami, pola odtBuszczonym i doprawionym sosem. 7 GZ PIECZONA II GZ PO POLSKU III G[ (mBoda), tBuszcz do gsi, 20 dag cebuli, 10 dag musztardy, majeranek, tymianek, pieprz i sól do smaku. G[ umy, odci szyj i skrzydBa, natrze przyprawami i pozostawi w chBodnym miejscu na godzin. Nastpnie pola tBuszczem, zrumieni razem z obran i pokrajan w kostk cebul, skropi wd i piec 2 godziny polewajc wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia posmarowa musztard, zrumieni. Mikk g[, wyj, pokraja na porcje usuwajc cz[ciowo ko[ci, uBo|y na póBmisku, pola odtBuszczonym i doprawionym sosem. GZ PO POLSKU I G[ (mBoda), tBuszcz z gsi, 4 dag suszonym grzybów