Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.

Osobno, gotowa przez 10 minut dodatki korzenne w niewielkiej ilo[ci wody. KawaBek skórki pomaraDczowej lub cytrynowej wrzuci na krótko do gotujcego si pBynu, gdy| dBu|sze gotowanie powoduje zgorzknienie pBynu. CaBo[ przecedzi i wla do gotowanego roztworu miodu z wod. Po odstawieniu z ognia nieco przestudzi i doda spirytus (nie gotowa!). W 24 godziny po odstawieniu (celem oddzielenia osadu) zlewa sklarowany ju| nieco pByn do butelek. Zakorkowa, ew. zalakowa, lub zakrci nakrtk - odstawi. Im dBu|ej postoi, tym smaczniejszy. Podawa na ciepBo lub na zimno. Krupnik litewski Wyrabia si go prawie tak samo jak krupnik polski z tym, |e dodaje nieco karmelu (przypalonego cukru) dla uzyskania czerwonego koloru. Kruszon SkBadniki: 1 butelka biaBego wina gronowego, 2 szklanki wody sodowej (grodziskiej), 25 dag [wie|ych owoców (truskawki, morele, brzoskwinie) lub owoce z kompotu (morele, brzoskwinie, wi[nie, ananasy), 2 By|ki cukru, sok cytrynowy, 1 kieliszek koniaku, likieru, lub gatunkowej wódki, kostki-lodu. Zwie|e owoce umy. Truskawki w caBo[ci, morele i brzoskwinie warto obra ze skórki (zanurzy w gorc wod i w zimn), pokroi ' w kawaBki. Owoce wBo|y do dzbana lub wazy szklanej, posypa cukrem i pozostawi, by pu[ciBy sok. Ozibi. Przed podaniem na stóB wla ozibione wino, wod sodow, koniak i wBo|y kostki lodu. Doprawi do smaku sokiem z cytryny. W ten sam -sposób mo|na przyrzdza kruszon z innych owoców i bez u|ycia wody sodowej. Kruszon truskawkowy SkBadniki: póB kg truskawek lub malin, 250 g cukru pudru, 1 litr wina biaBego wytrawnego, butelka szampana. Umyte owoce wsypa do wazy, posypa cukrem pudrem. Po dwóch godzinach wla wino i odstawi na 1 do 2 godzin. Przed podaniem dola silnie wyzibiony szampan. Kruszon zwyczajny PóB butelki biaBego wina uzupeBni w dzbanku kieliszkiem koniaku, 20 dag cukru, 1 cytryn pokrajan w plastry. Doda do tego 2-3 szklanki wody sodowej, B Podawa z lodem. Napój litewski:  Azy konika polnego" SkBadniki: szklanka miodu, szklanka cukru, szklanka wody, By|ka suszonych pBatków ró|y ogrodowej, By|ka zielonej ruty, By|ka zielonej mity, po szczypcie cynamonu, gaBki muszkatoBowej, gozdzików, imbiru, 2 litry wódki. PBatki ró|y, rut, mit, cynamon, gaBk muszkatoBow, gozdziki, imbir, zala szklank wody i gotowa na maBym ogniu przez 15-20 minut. Do wywaru doda miód, cukier, wódk i wymiesza. Naczynie dobrze przykry i podgrza, ale nie gotowa. Po odstawieniu z ognia, kiedy napój ostygnie, zla go do szklanego zamykanego naczynia i zostawi, aby si sklarowaB. Po kilku dniach napój, uwa|ajc aby nie zmciB klarowno[ci, rozla do butelek. Przechowywa w chBodnym miejscu, aby si  przegryzB" minimum 5 dni, pamitajc, |e im dBu|ej stoi, tym jest lepszy