Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne, a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.

Krajać w płaskie kwadraciki i podawać do rosołu. Groszek ptysiowy 3 dkg masła, 1 jajo, 4 dkg mąki, ćwierć szkl. wody, szczypta soli. Stopić masło, zdjąć szumowiny, wlać ćwierć szkl. wody (3 łyżki), zagotować wsypać mąkę, zaparzyć, wymieszać i odstawić. Gdy przestygnie troszeczkę, wbić jajko, wsypać szczyptę soli, dobrze łyżką utrzeć, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, aby ciasto stężało. Wyrabiać następnie małe groszki, jak laskowy orzech, oprószyć lekko mąką, aby się nie lepiły. Można piec kładąc je na blasze lub smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu. Rozpuścić 25 dkg smalcu, spróbować jeden groszek, gdy usmaży się, wrzucać po kilkanaście, zostawiając wolnego miejsca tyle, aby mogły ładnie rosnąć; przykryć, gdy zarumienią się, wybierać na bibułę. Można gotować groszek na rosole lub na zupie w szerokim rondlu, Aby wszystek się pomieścił. Ugotowany zaraz podawać. Grzanki z parmezanem "diablotki" 10 dkg chleba, 4 dkg masła, 3 dkg sera. Pokrajać cienkie grzanki z chleba po 3 cm w kwadrat, położyć każdą oddzielnie na posmarowaną masłem blachę i na niezbyt gorącej kuchni lekko przyrumienić. Następnie położyć każdą grzankę zarumienioną stroną na utarty parmezan, lekko nacisnąć, podjąć, wyrównać parmezan i układać na świeżo posmarowanej blasze, skropić troszeczkę po wierzchu masłem, wsunąć do ciepłego piecyka, aby zarumieniły się z drugiej strony, to jest od spodu. Grzanki zwyczajne 15 dkg chleba lub 1 bułka, 3 dkg tłuszczu. Pokrajać grzanki z chleba lub z bułki w równe kostki dowolnego kształtu: w płaskie kwadratowe, podłużne, trójkątne lub w formie krótkich kluseczek, byle wszystkie jednakowo; włożyć na blachę, skropić masłem lub smalcem, suszyć pomału w ciepłym piecyku, mieszając od czasu do czasu, aby równo uschły i zarumieniły się lekko. Grzanki z rożków z parmezanem 2 rożki, 2 dkg masła, 2 dkg parmezanu. Pokrajać rożki w talarki, następnie w paski, włożyć na patelnię, skropić masłem, obsypać parmezanem i zarumienić w piekarniku. W braku rożków zrobić grzanki z bułki, byle niezbyt świeżej, bo nie da się zgrabnie pokrajać. Grzanki krajać można w kostkę, w płaskie kwadraciki i w talarki. Grzanki kruche 8 dkg mąki, 12 dkg smalcu, 1 jajo. Zagnieść ciasto z mąki i jajka z odrobiną soli, nie dodając wody, rozwałkować jak na kluseczki, wykrawać małym, jak naparstek, kółkiem okrągłe grzanki, wrzucać na gorący smalec do rondla, rumienić z obydwu stron, wybierać zrumienione dziurkową łopatką na bibułę. Grzybek z parmezanu 2 jajka, 1 dkg masła, pół szkl. mleka, 3 dkg utartego parmezanu, szczypta soli, zielona pietruszka. Rozbić w garnku jajka z mlekiem, dodać szczyptę usiekanej pietruszki i soli, wymieszać z 3 dkg utartego parmezanu i włożyć na rozgrzane na patelni masło, wsunąć na 5 minut do piekarnika. Gdy podrośnie i stężeje, pokrajać w kostkę, raz jeszcze przesuszyć, podać do zupy. Grzybek zwyczajny 3 dkg mąki, 3 dkg masła, 2 jaja. Utrzeć żółtka z 2 dkg masła i szczyptą soli, aż zbieleją, ubić białka na sztywną pianę, wymieszać lekko z żółtkami, dodając równocześnie mąkę, włożyć następnie na posmarowaną patelnię i wsunąć do lekkiego piecyka na 20 minut. Gdy grzybek stężeje, nie ugina się pod dotknięciem, pokrajać w równą kostkę, przesuszyć raz jeszcze w piecyku; przed podaniem na stół włożyć do wazy. Grzybek z grysiku albo z bułki Wykonać tym samym sposobem jak grzybek z mąki, użyć pszennego grysiku 2 łyżki. Zrumienić ładnie w piecyku, pokrajać w kostkę, wrzucić do wazy i zalać wrzącym rosołem. Tak samo można robić grzybek z tartej bułki. Grysik do rosołu Nalać czystego rosołu do rondla, na wrzący wsypać 6 dkg grysiku, mieszając ciągle, żeby się w kluski nie pozbijał. Gotować 5 minut. Można dodać łyżeczkę świeżego masła, uwiercić mątewką, aż zbieleje, będzie rosół biały jak podprawiony. Jaja do barszczu i zupy 2 jaja, 1 białko, łyżka tartej bułki, 4 dkg masła, łyżeczka śmietany, szczypta kopru, szczypta soli. Ugotować jaja na twardo, obrać, przeciąć na połówki, wybrać łyżeczką żółtka, przetrzeć przez sito. Roztopić 1 dkg masła w rondelku, wrzucić utarte żółtka, usiekany koperek, szczyptę soli i łyżeczkę śmietany, przesmażyć chwilę i nakładać w białka tak, aby wszystka masa zmieściła się. Posmarować stronę nałożoną rozbitem białkiem, obsypać tartą bułeczką i przysmażyć na maśle. Podawać do zup. Jaja w koszulkach 4 jaja Na soloną w płaskim naczyniu gotującą się wodę wpuszczać ostrożnie świeże jajka